Home » Галерия

Последни публикации

Новини

  Галерия

  Днес, часовете за Занимания по интереси в група ЦДОУД- 5 клас с учител в група г – жа Маруся Гаврилова, бяха посветени на 22 април – Денят на Земята. След като изгледаха презентацията, учениците изработиха проекти на тема: “ Моето екологично селище“, където представиха вижданията си за екологично чист град или село, без вредни емисии, с повече зеленина за отдих и реализация. Изготвиха и тематично табло.

  Днес учениците от 3. клас с учител в група г-жа Миглена Нинова се запознаха с храните и напитките, които са полезни и вредни за тяхното здраве. Актуализираха се знанията за плодове, зеленчуци и храни и за ползата от тяхната употреба. В края на часа учениците трябваше да направят постер като разделят храните на полезни и вредни. Получиха задача да измислят здравословно меню за вечеря и да помогнат на мама да го приготви.

  Във връзка с инициативата на Община Борован за провеждане на пролетно почистване по повод световния ден на Земята – 22 април и ние се включихме активно, като почистихме района на училището, двора, спортната площадка и парка с паметника на Христо Ботев. Събрахме безразборно изхвърлени отпадъци, подменихме и боядисахме дъските на пейките, варосахме дръвчетата и бордюрите в парка, засадихме цветя и дръвчета в алеите, почистихме тревните площи. С тези дейности дадохме своя принос за опазване на чистотата в района на училището и поддържане на екоравновесието в природата.

  В часовете за „Занимания по интереси“ в група ЦДОУД с учител в група Първолета Бошкова и помощник на учителя Фани Александрова, учениците от 1. клас изработиха пъстри пролетни апликации, като с тази творческа дейност изразиха своето пролетно настроение и трепетно очакване на предстоящите пролетни празници: Лазаруване, Цветница и Великден.

  В часовете за „Занимания по интереси“ в група ЦДОУД с учител в група Илияна Мончовска, учениците от 2. клас се запознаха с дейностите, свързани със засаждане и отглеждане на пролетни зеленчуци, като си направиха импровизирана „ мини зеленчукова градина“, засаждайки лук и чесън, семена на краставички и домати, репички и магданоз. Децата с желание се включиха в тази дейност, като показаха своите практически умения и теоретични знания, получени в часовете по Родинознание.

  Днес нашите най-малки ученици – първокласниците, с класен ръководител г-жа Калина Иванова, учител в група ЦДОУД г-жа Първолета Бошкова и помощник на учителя г-жа Фани Александрова, отпразнуваха най-вълнуващия празник за тях – „Празника на буквите“. На тържеството пред родители и гости учениците се разделиха с Буквара, взеха в ръце Читанката и с гордост заявиха „Вече можем да четем и пишем!“. Гости на празника бяха г-н Иван Костовски – Кмет на Община Борован, г-жа Нели Найчова – Директор на нашето училище, г-жа Анелия Красимирова – главен учител в ДГ“ Тошка Петрова „, г-жа Анита Иванова – Директор на ЦПЛР „Маша Белмустакова “ с. Борован. Учениците с радост приеха подарените от г-н Костовски книжки с приказки, индивидуалните подаръци и вкусната торта от г-жа Найчова, но изненадите не приключиха, защото получиха книжки и от г-жа Красимирова.

  Във връзка с отбелязването на 99-та годишнина на националната инициатива „Седмица на гората“ в часовете за занимания по интереси нашите второкласници от клуб „Млад еколог“, засадиха няколко елхови дръвчета, дарени им от „Гората.бг“. https://www.facebook.com/groups/gorata.bg

  Инициативата се проведе под вещото ръководство на г-н Ивалин Сълковски класен ръководител на 2. клас и в присъствието на директора на училището г-жа Нели Найчова, която определи най-подходящите места, за засаждане на младите фиданки по молба на децата от класа.

  С тази благородна кауза учениците допринесоха за обогатяване на разнообразието от растения в училищния парк, в който всички ние обичаме да играем, да почиваме и да се забавляваме.

  Голям брой ученици с желание и творчески ентусиазъм се включиха в общинския конкурс за рисунка на тема: „Аз обичам гората!“, проведен под патронажа на Кмета на Община Борован г-н Иван Костовски.

  Днес г-н Костовски посети лично нашето училище, за да награди победителите в конкурса.

  Класираните учениците на първите три места са:

  1. Хана Рединг, VI клас – ОУ „ Отец Паисий „ с. Борован

  2. Лоренцо Христов, VI клас – ОУ „ Отец Паисий „ с. Борован

  3. Галя Валентинова, I клас – ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий „ с. Добролево

  Г-н Иван Костовски поздрави учениците за положеното старание и раздаде поощрителни награди и грамоти на всички участници в конкурса.

  Днес, 22.03.24 г., тържествено отбелязахме 204 години образователно дело в Борован. Много малко образователни институции в България могат да се похвалят с такава завидна годишнина, богата история, традиции и култура. Датата се отбелязва и като патронен празник на нашето училище.

  Гости на празничното тържество бяха: инж. Весела Вълкова – зам. кмет на Община Борован, Ивалина Николова – младши експерт Хуманитарни дейности в Община Борован, Десислава Василева – зам. директор на ПГ по Транспорт „Коста Петров“, с.Борован и Иделия Ненчева – Управител на ЦНСТДБНУ, с.Борован.

  Освен празничните поздрави, които гостите поднесоха на училищното ръководство, пристигнаха и поздравителни адреси от Началника на РУО – гр. Враца г-жа Лорета Колева, от Кмета на Община Борован – господин Иван Костовски и от Председателя на Общински съвет-Борован – господин Ивайло Букерешки.

  Заместник директорът на училището г-жа Евгения Коцовска поздрави всички ученици, учители и гости и връчи грамоти и награди на изявени ученици представили достойно нашето училище в общински и областни олимпиади и състезания, като подчерта че празникът е повод за удовлетворение от постигнатото и доказателство за усилията, които полагаме, защото знанието е най-ценният капитал, който животът може да ни даде!

  Днес часът за самоподготовка в група ЦДОУД – 4 клас с учител в група Севгюл Огнянова, протече под формата на бинарен урок на тема: „Трети март- Урок по Родолюбие“. Учениците бяха разпределени в четири отбора на случаен принцип, чрез теглене на номер. Урока започна с беседа и тематична презентация, учениците да припомнят наученото за Освобождението на България. Всеки отбор получи работен лист, подреждаха пъзели и изработиха книжка за 3 март. Състезателна игра „Аз обичам България“ – задаване на въпроси и отговори от отборите. Всички участващи получиха награди. Урокът завърши с рецитиране на стихотворения и изпяване на песента „Хубава си моя горо“. Участници в дейностите на часа бяха и родителите на учениците от групата. Гости ни бяха Нели Найчова директор на нашето училище и Евгения Коцовска – заместник директор.

  Днес часът за самоподготовка в група ЦДОУД – 5 клас с учител в група Маруся Гаврилова, протече под формата на бинарен урок на тема: „Здравословен начин на живот“. Разпределени в четири групи, учениците приложиха знания, умения и компетентности по учебните предмети Човекът и природата и Технологии и предприемачество. Активни участници в дейностите на часа бяха и родителите на учениците от групата.

  С неочаквано мил жест в навечерието на най-светлия християнски празник – Коледа нашите най-малки възпитаници – учениците от начален етап, бяха изненадани от посещението на каките и батковците от 9. клас на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Козлодуй.

  По тяхна инициатива нашите ученици бяха зарадвани с коледни пакети с лакомства. В знак на благодарност учениците от 2. клас ги поздравиха с любима коледна песничка, а ученичката Мая Барова от 6. клас им демонстрира своите певчески възможности с песента „Амалипе“ (Приятелство).

  Благодарим ви за милия жест, скъпи момичета и момчета! Пожелаваме Ви светли и споделени коледни и новогодишни празници!

  Една различна среща с родители, реализирана по инициатива на ученическия парламент. Учениците подготвиха поздравителни картички с благопожелания и благодарствени думи за родителите, които винаги с огромна отговорност оказват подкрепа и съдействие при организирането и провеждането на всички училищни дейности.

  Днес 21.12.2023 г. с песни и наричания за здраве и благополучие коледари от Основно училище „Отец Паисий“ с ръководител Марина Гойлашка огласиха сградата на Община Борован. Учениците бяха посрещнати от кмета Иван Костовски и служители от общинска администрация. Г-н Костовски пожела на децата и техните семейства късмет, здраве, светлина и доброта в помислите им, топлина в домовете им. Спазвайки народната традиция, Кметът дари коледарите с краваи и коледно-новогодишни подаръчни пакети. Г-жа Нели Найчова-директор на нашето училище поднесе скромен подарък изработен от съвместната работа с ученици,родители и учители.

  На 15 декември медиаторът на училището госпожа Снежана Карамелска изнесе беседа и представи презентация на тема:“ВЗАИМООТНОШЕНИЯ МЕЖДУ СЕМЕЙСТВОТО И УЧИЛИЩЕТО“. Инициативата беше посетена от родители и ученици имащи нужда от подкрепа и взаимопомощ, с които нашите медиатори работят системно.

  Днес, 17 ноември в Денят на четенето учениците от 5., 6. и 7. класове при ОУ „Отец Паисий“ осъществиха своите часове по Литература в компанията на книгите и участваха в събитие посветено на тях, като по този начин откриха ценността на четенето в нашето съвремие, защото „Четенето дава възможности“. Гости на инициатива бяха г-жа Ивалина Николова – младши експерт „Хуманитарни дейности“ в Община Борован и родители на ученици от съответните класове.

  Днес, в Денят на четенето, който премина под мотото „Четенето дава възможности“, учениците от първи клас с класен ръководител г-жа Калина Иванова, учител група ЦДОУД г-жа Първолета Бошкова и помощник на учителя г-жа Фани Александрова посрещнаха гости. Гостуваха им директора на училището госпожа Нели Найчова и родители, които прочетоха интересни и поучителни български народни приказки. С голям интерес учениците слушаха и отговаряха и на зададените им гатанки.

  Въпреки, че все още не могат да четат, първокласниците с голямо желание и ентусиазъм представиха пред гостите драматизация на приказка.

  Във връзка с инициативата: „Ден на четенето“, учениците от 3 клас, с класен ръководител Милена Коцилковска в часа по Четене представиха драматизация на народната приказка „Глупавият чорбаджия“, решаваха кръстословица с изучени произведения и рисуваха любим литературен герой. Специални гости на инициативата бяха г-жа Нели Найчова-Директор на ОУ“ Отец Паисий“с.Борован, г-жа Невена Коцилковска и г-жа Анелия Коцовска бивши учители с дългогодишен педагогически стаж. С участието си, гостите прочетоха свои любими приказки, като призоваха децата да четат повече, защото четенето дава знания и възможности!

  Учениците от IV клас с класен ръководител госпожа Ива Иванчева и учител в група ЦДОУД госпожа Марина Гойлашка се включиха активно в Националната седмица на четенето от 12 до 17 ноември 2023 г. със следните инициативи:

  -Размениха книжки помежду си.

  -Представиха драматизация на приказка пред учениците от I клас.

  -Подредиха изложба от рисунки на любими приказни герои.

  -Изработиха книжка на класа.

  Участваха във викторина на тема „Познай приказката”.

  -Запознаха се с интересни факти, свързани с най- малката и най – голямата книга в света.

  -Представиха откъси от любими произведения и създават своя книга на класа от тях.

  -Драматизираха приказка.

  Гост на заключителната инициатива бе директора на училището госпожа Нели Найчова.

  Всички участници получиха грамоти за участие в инициатива.

  През 2023 г., в третия петък от месец ноември, поставяме основите на Деня на четенето в България, като се надяваме той да се превърне в обществен символ, който да вдъхновява децата и възрастните за важността на четенето всяка година.

  Във връзка с инициативата, днес – 17 ноември, в часа по Четене на учениците от 2. клас с класен ръководител г-н Ивалин Сълковски скъп гост беше г-жа Милка Андровска бивш начален учител с дългогодишен педагогически стаж и богат професионален опит в нашето училище.

  Г-жа Андровска се включи в урока, като прочете на децата баснята на Езоп „Двамата пътници и мечката“, след което направи кратък анализ на баснята и проведе дискусия с второкласниците върху смисъла на народната мъдрост: „Приятел в нужда се познава“ и поуката от нея.

  В края на часа малките любопитковци помолиха г-жа Андровска да им разкаже любима своя приказка. Тя с радост прие тяхната молба и им разказа приказката от Асен Разцветников за „Храброто петле и страхливият лъв“.

  С участието си в урока по Четене нашата скъпа гостенка призова малките ученици да четат повече книжки и да отделят повече време за четене преди заниманията със смарт устройства, защото книгите са съхранили цялата човешка мъдрост и са прозорец към света във всички области на човешкото познание.

  Урок по толерантност в 5.клас, посветен на 16 ноември – международния ден на етническата толерантност. Под ръководството на класния ръководител – госпожа Ива Гачовска, и учителя в група зя ЦДОУД – госпожа Маруся Гаврилова, трите отбора: „Приятелство“, „Усмивка“ и „Уважение“ премериха своите сили, знания и умения в пет кръга, изпълнявайки различни задачи, свързани с толерантността. След всеки кръг следваше забавно – състезателна игра. Жури в състав: госпожа Нели Найчова – директор на училището, госпожа Евгения Коцовска – главен учител и ученичката от 7.клас – Ребека-Рая Людмилова –- председател на ученическия парламент, оценяваха изпълнението на задачите. Директорът – госпожа Найчова, обяви резултатите и класирането на отборите и връчи награди всички участници.

  Сама по себе си, информацията не е панацея. Информацията е знание, чиято цел не е да ни научи как да живеем. Тя просто ни дава достатъчно възможности за избор и здрава основа, върху която да стъпим, за да създаваме живота си и да се справяме с трудностите и информирано, а не да вземаме решения в условия на неизвестност или на базата на неверни данни. Наркотици,дрога, психотропни въщества, алкохол, опиати, весели хапчета и други, имат едно и също наименование и то е психоактивни въщества. Както и да ги наричаме, става въпрос за едно и също-въщества които тихомълком влизат в живота на човека и имат потенциала да го унищожат, повличайки и други животи след себе си. Една от стратегиите, които дават най добри шансове за победа, е тази да опознаеш врага(противника). Ученици от с. Борован бяха запознати кой е той и как манипулира, как може да изглежда, с какво подлъгва за да го харесват, какво обещава.

  На 1 Ноември България отбелязва Деня на народните будители, отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите.

  Славата на пръв будител на нацията заслужено носи Паисий Хилендарски. Народът ни го знае и почита като Отец Паисий.

  И днес ние отбелязваме деня на народните будители заслужили дълбоко уважение и почит с делата си и борбата си за народно просвещение.

  Традиция и история.

  По случай 1. Ноември – Денят на народните будители учениците в ЦДОУД VІ-VІІ клас, с ръководител г-жа Грета Йорданова в часовете за занимания по интереси работиха по темата: “Будителски фенери“. Децата правиха декупаж върху тиква с образите на народните будители, които почитаме и на които отдаваме почит в навечерието на големия празник.

  За пореден път днес инспектор Цветан Бойков от РДПБЗН- гр. Враца посети нашите най-малки възпитаници-учениците от начален етап. На срещата г-н Бойков запозна учениците с темата: „Гръмотевични бури“ от раздел: Защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. По време на презентацията нашите любопитковци задаваха много въпроси и отговаряха активно на поставените им въпроси. В края на срещата инспектор Бойков благодари на малките многознайковци за проявения интерес към темата и активното им участие в дискусията по важната тема.

  „…От къде започва училището? От училищния праг, от първите букви, които сме изписали с несигурни ръце! От усмивката на любимата първа учителка, от вълнуващата среща с истинското приятелство! А може би от споделената радост на празника.“

  Днес, 15 септември 2023 година в нашето училище тържествено беше открита новата учебна 2023-2024 година. Гости на празника бяха: инж. Десислава Тодорова – кмет на община Борован, г-жа Ивалина Николова – младши експерт Хуманитарни дейности, г-жа Анита Иванова – директор на ЦПЛР „Маша Белмустакова“, с. Борован и много родители .

  Поздравителни адреси поднесоха г-жа Десислава Тодорова и г-н Петър Станев – Председател на Общински съвет – Борован.

  Директорът на училището г-жа Нели Найчова пожела на всички учители и ученици новата учебна година да бъде успешна и спорна, да бъде здрава и благодатна!

  „Децата са цветята, цветята на земята – цветята пък без слънце не цъфтят.“

  По случай международния ден на детето – 1 юни и завършването на учениците от 1 до 3 клас се проведе празнично утро. С много песни, танци и съревнователни игри нашите малките възпитаници се разделиха с училището. По случай успешното завършване на първокласниците, г-жа Нели Найчова – Директор на нашето училище връчи удостоверения и грамоти за отличен успех, като им пожела: “ Весело и щастливо лято, изпълнено с много смях, весели игри и забавления!“

  Днес, 29.05.2023 г. нашите най-малки възпитаници учениците от 1 клас с класен ръководител г-н Ивалин Сълковски и учител в група г-жа Илияна Мончовска, посетиха музея, библиотеката и художествената галерия на НЧ „Цани Иванов 1907“ с. Борован, където се запознаха с историческото минало и културното наследство на родното място, като част от инициативите във връзка с провеждането на Ботеви дни 2023 и посрещането на участниците в 75-ти национален поход по пътя на Ботевата чета „Козлодуй – Околчица“ на територията на с. Борован.

  Празнично шествие и тържествена програма по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

  В състоялия се областен кръг на Национално състезание по БДП, проведен на 29.04.2023 г. в СУ „Козма Тричков“ гр. Враца нашият отбор с ръководител г-жа Евгения Коцовска – главен учител, в състав: Васко Митков – 7 клас, Ребека – Рая Миткова – 6 клас, Габриел Велков – 6 клас и Хриси Красимирова – 5 клас спечели в оспорвана битка почетното пето място.

  На 19 май се проведе финалния мач от Общинския турнир по футбол за ученици под мотото: „Не на насилието и агресията – 2023 г.“. Турнирът е част от програмата на майските културни и спортни празници в община Борован.

  Като победители в турнира безспорно се класираха учениците от ОУ „Отец Паисий“, с. Борован. Всички участници в турнира бяха наградени от г-жа Десислава Тодорова – кмет на община Борован и г-жа Илияна Донкова – зам. кмет на общината. Участниците бяха наградени с купи, медали, футболни топки и тениски с логото на инициативата.

  Инж. Десислава Тодорова поздрави всички участници в турнира за достойното им представяне и им пожела активно да участват в спортния живот на общината.

  За доброто настроение на участниците и гостите на първенството се погрижиха мажоретните състави на основните училища.

  В състоялия се областен кръг на Национално състезание по БДП, проведен на 29.04.2023 г. в СУ „Козма Тричков“ гр. Враца нашият отбор с ръководител г-жа Евгения Коцовска – главен учител, в състав: Васко Митков – 7 клас, Ребека – Рая Миткова – 6 клас, Габриел Велков – 6 клас и Хриси Красимирова – 5 клас спечели в оспорвана битка почетното пето място.

  Днес, 28.04. 2023 г., учениците от I , II, IV, V, VI и VII клас взеха участие в Лекоатлетически пробег по случай 175 години ОУ “ Св. Св. Кирил и Методий” с. Добролево.

  Нашите ученици постигнаха високи резултати в надпреварата и заеха призови места в крайното класиране във възрастовите групи от IV, V, VI и VII клас.

  Госпожа Нели Найчова – директор на ОУ “Отец Паисий” с. Борован и учителите от групите за ЦДОУД г-жа Илиана Мончовска, г-жа Първолета Божкова, г-жа Маруся Гаврилова и г-жа Грета Йорданова споделиха радостта от победите с тях.

  На 27.04.2023 г. ОУ „Отец Паисий“ бе домакин на инициираната от Регионално управление на образованието – Враца работна среща под мотото „Подкрепа и сътрудничество на терен“ с директорите и педагогическите специалисти от общините Борован и Криводол. Събитието бе официално открито от госпожа Лорета Колева – Началник на РУО – Враца. Форумът даде възможност за изграждане и развитие на професионални педагогически общности за оказване на професионална подкрепа и споделяне на добри педагогически практики от педагози и експерти по следните глобални теми: „Как директорите подкрепят учителите за промяна на методите на преподаване“ – представена от госпожа Гергана Василева и госпожа Мария Димитрова; „В търсене на връзка между математиката и нещата от живота…“, представена от госпожа Цветелина Гергова и добра педагогическа практика на бинарен урок по математика и КМИТ от госпожа Евгения Коцовска; „STEM обучение по обществени науки“, представено от доктор Цветелина Ценова – Костадинова и „Времето в историята“ – урок–тренинг от госпожа Ива Гачовка; „Бинарен калейдоскоп“, представен от госпожа Ивка Гиздина и госпожа Цветелина Цветкова и екипен модел на взаимодействие между начален и ресурсен учител, представен от госпожа Ива Иванчева и госпожа Ася Каменова.

  22 април – Ден на Земята. Земята е нашия дом. Да бъдем отговорни към нея. Бъдещето и е в нашите ръце. В часовете за занимания по интереси учениците от ЦДОУД 5-6 клас, с учител в група г-жа Маруся Гаврилова и родители засадиха цвета за зелените кътове в училище, и изготвиха тематичен постер.

  Интердисциплинарен празничен урок под наслов: „Историята в един урок на три езика“, посветен на 8 април – международният ден на ромите. Един нетрадиционен учебен час, компилация от няколко учебни дисциплини: история, английски език, литература, музика и ромски фолклор, в който място намериха и заниманията по интереси „Природата около нас“. Това е поредното доказателство за приемственост между начален и прогимназиален етап в нашето училище, урок, който прозвуча на ти езика: български, ромски и английски език.

  И днешната утрин беше изпълнена с много усмивки и положителни емоции. Лазарките от ОУ „Отец Паисий“ с учители ГЦДОУД г-жа Миглена Нинова, г-жа Илияна Мончовска и г-жа Първолета Божкова пяха за здраве и благослов в НЧ “ Цани Иванов 1907″, с.Борован и в търговски обекти на територията на селото.

  Поздравиха и г-жа Нели Найчова – директор на училището. Тя дари децата с лакомства, като им пожела да бъдат здрави, усмихнати и добри. Да пазят българските традиции живи, вечни и непреходни .

  Лазаровден! Радостен и цветен като самите лазарки.

  Днес ученици от ОУ „Отец Паисий“ поздравиха кмета на Община Борован инж. Десислава Тодорова и служителите на общинска администрация Борован. Пяха им за здраве, благополучие, сила и късмет. Г-жа Тодорова дари децата с лакомства и яйца за Великден. Пожела им здраве, много усмивки и светли празници!

  25 март е Международен ден на търпението! Търпението е едно от най-важните качества, което човек трябва да притежава. За да бъдеш търпелив, трябва да умеш да контролираш ситуацията, себе си и емоциите си. Да си силен, устойчив и уравновесен. Търпението е добродетел и е оценявано като едно от най-ценните качества, които човек притежава.

  Учениците от 1 клас, с класен ръководител г-н Ивалин Сълковски и 2 клас, с класен ръководител г-жа Милена Коцилковска, сътвориха свое дърво на търпението, което разцъфна в нежни цветове и много благи думи, чиито смисъл и значение ще се стремят да постигнат в своето общуване с учители и съученици, семейство и приятели.

  Учениците от групите ЦДОУД IV – “а” и “б” с ръководител г-жа Първолета Божкова; V-VI клас с ръководител г-жа Маруся Гаврилова и групата VI – VII клас с ръководител г-жа Грета Йорданова, отбелязаха 25 март – Международен ден на търпението. Убедени, че търпението и добрите думи са най- важните в общуването, те направиха кръг на “Безкрайното търпение”.

  Със свой проект в инициативата се включиха и учениците от 4 клас, с класен ръководител г-жа Калина Иванова. Те изготвиха постер със свои послания, посветени на най-важното човешко качество – търпението.

  Пожелаха си да бъдат слънчеви и щастливи не само в днешния пролетен ден, но и във всички останали.

  Днес, 22 март, ОУ„Отец Паисий“ чества своя патронен празник и 203 години образователно дело в Борован. Този празник е най-значимият и най-вълнуващият за нашето иучилище, защото е повод не само за равносметка и вглеждане в историята, но и поглед към бъдещето.

  Гости на тържеството бяха: Кмета на Община Борован инж. Десислава Тодорова, Анита Иванова – Директор на ЦПЛР „Маша Белмустакова“ в Борован, Иделия Ненчева – Управител на ЦНСТДБУ 1 и 2, Директори на Професионалната гимназия по транспорт, Основните училища и детските градини в Общината.

  Поздравителни адреси изпратиха: госпожа Лорета Колева – Началик на РУО – Враца и господин Петър Станев – председател на Общински съвет – Борован.

  В празничния концерт- спектакъл на училището със своите музикални поздрави се вклячиха всички детски градини и училища от Общината.

  По традиция на 14.03. всяка година отбелязваме международния ден на математиката и числото „пи“. Учениците от 6 и 7 клас реализираха подготвената от учителя по математика г-жа Евгения Коцовска, математическа инициатива под формата на екипна работа. Под ръководството на г-жа Гаврилова и г-жа Йорданова в часовете за занимания по интереси, пред родители и гости, учениците премериха сили в решаването на забавни задачи, разказаха интересни факти за числото „пи“ и представиха кулинарните си творения, подредени в тематична изложба

  Утре е 3 март !!!

  Най- светлата дата в българската история,чакана и жадувана близо 500 години ! И училището отново празнува! В навечерието на Националния празник на Република България учениците пеят и рецитират в прослава на свободата и призоват : „Носете България в сърцата си , защо сте българи!“

  Да живее България!

  В утрото на днешния празничен 1-ви март нашите най-малки възпитаници, учениците от начален етап получиха приятна изненада. На гости им дойде Баба Марта и закичи всяко дете с мартеничка за здраве. В знак на благодарност децата я поздравиха с много песнички и стихчета посветени на пролетта и мартеничките. За да поздравят Баба Марта на тържеството дойдоха и децата от предучилищна група на ЦДГ „Тошка Петрова“. Те също получиха мартенички за здраве, за да са бели и червени, румени и засмени.

  По традиция, както всяка година учениците от нашето училище окичиха училищния двор с изработени от тях мартенички.

  „Мартенска работилница“се проведе днес в група ЦДОУД-3 клас с учител в група Марина Гойлашка. Ученици и родители вървейки смело по стъпките на традициите работиха в хармония и сътрудничество. От сръчните им ръце бяха създадени прекрасни и разнообразни мартенички, символ на здраве и плодородие. С общи усилия направихме групата бяла и червена, румена и засмяна. Гости на нашата инициатива бяха директорът на училището, госпожа Нели Найчова и главен учител Евгения Коцовска. Сърдечни благодарности на родителите и гостите за времето което прекараха с нас!

  Учениците от 2 клас, с класен ръководител г-жа Милена Коцилковска съвместно със своите родители изработиха пъстри мартенички в организираната от тях арт-работилница.

  Занимания по интереси в ЦДОУД – 1 клас, с учител в група Илияна Мончовска. И ние, малките първокласници се готвим да посрещнем Баба Марта с мартенички пъстри, бели и червени, за да сме здрави, румени, засмени…

  Учебен час по гражданска защита и предпазване на неселението от бедствия аварии и катастрофи с учениците от 5.клас, проведен от инспектор Цветан Бойков от РДПБЗН – гр. Враца на тема: „Гръмотевични бури“. Урокът е реализиран във връзка с изпълнение на планираните дейности с учениците от образователните институции на област Враца от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Враца и темите, заложени в годишното тематично планиране на класния ръководител за часа на класа.

  Броени дни преди посрещането на Баба Марта малките ни първокласници съвместно със своите родители, се включиха в организираната от класния им ръководител г-н Ивалин Сълковски творческа арт-работилница за изработване на пъстри мартенички. Докато всички заедно твориха и майсториха, г-н Сълковски им разказа легендата за мартеницата, традициите свързани с нея и какво символизира тя.

  Учениците от 2 клас, с класен ръководител г-жа Милена Коцилковска съвместно със своите родители изработиха пъстри мартенички в организираната от тях арт-работилница.

  По традиция учениците от ОУ“Отец Паисий“ с. Борован участваха в украсяването на мартенско дръвче пред общината. Красивите мартенички са изработени за целта от децата.

  Ученици и учители от ОУ „Отец Паисий“ изразиха съпричастност към международния ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. Директорът г-жа Нели Найчова призовава да бъдем по-добри, да не проявяваме агресия, насилие и тормоз. През целия ден в училището имаше организирани инициативи под надслов „Не на тормоза!“.

  Учениците от ОУ “Отец Паисий” с. Борован , участваха активно, в седмичната инициативата послучай 22 февруари “Ден на борба с тормоза в училище” . Учениците от I до VII клас в групите по ЦДОУД , се включиха с желание и любопитство, изразиха чувствата си под формата на рисунки и послания, които пуснаха в розовата – “Кутия на Гнева”. Посланичките на доброто Таня Христова, Мариела и Галена Донкови и Ребека-Рая Миткова, закачваха и рисуваха сърчица в знак на съпричастност и подкрепа на хуманната кауза.

  Всяка година на 19 февруари, ние с нескрита тъга, болка и преклонение си припомняме за Васил Левски, за най-великия българин, когото съдбата бе натоварила с мисията да бъде Българският Христос. Днес почетохме паметта на Апостола на българската свобода. На училищното утро , посветено на 150-годишнината от Обесването на Левски, учениците представиха литературно –музикалната програма под наслов: „Ти ни трябваш, Апостоле“ – своеобразен спектакъл от стихове, музика и драматизацията „Разпитът на Левски пред съда“.

  Учениците от ОУ “Отец Паисий” с. Борован , ЦДОУД VII -Таня Христова, Патрисия Йосифова, Борислав Иванов и Галена и Мариела Донкови с ръководител г-жа Грета Йорданова, почетоха паметта на Васил Левски:

  150 години от обесването на Апостола на свободата .

  Учениците от сборна група ЦДОУД 5 – 6 клас с учител в група Маруся Гаврилова, изработиха картички и книжки посветени на 150 години от гибелта на Васил Левски. Чрез презентация се запознаха с живота и дейността на Апостола.

  Днес, 16 февруари 2023 година, учениците от 2 клас с класен ръководител Милена Коцилковска посетиха ПТГ „Н.Й.Вапцаров“, гр.Враца. Второкласниците взеха участие в тържество по случай 150-годишнина от обесването на Васил Левски.

  Групата с Факултативни учебни часове по Фолклор на етносите –ромски фолклор – 7.клас, с ръководител госпожа Ива Гачовска, представи поздравителна програма под наслов: „Василица – пъстра и богата“ в Община Борован. Учениците разказаха за празника, пресъздадоха традиции, свързани с Банго Васил и ромската Нова година -Василица и сурвакаха за здраве, благополучие и берекет Кмета на Община Борован – инж. Десислава Тодорова, Зам. Кмета – госпожа Донкова, общинската администрацията и директора на училището -госпожа Нели Найчова. В програмата на учениците участва и родител – Николай Христов, член на Родителския клуб в училището, който поздрави всички с изпълнението на ромската песен „Василица романи“.

  Читалище „Пробуда 1961“ гр. Кюстендил обявяви ежегодния си коледен конкурс на тема „Моята Коледа – 2022“, който се проведе за седемнадесета поредна година в пет направления – картина, картичка, сурвачка, сувенир и маска. Учениците от ОУ “Отец Паисий” с. Борован участваха в направление картичка (V, VIII клас). По време на часовете в сборна група ЦДОУД VI-VII клас – Занимяния по интереси, под наслов “Коледна работилница” с ръководител г-жа Грета Йорданова, сръчковците Таня Христова от VII-а клас, Валенсио Антонов VII-a клас, Галена Донкова VII-a клас и Ребека – Рая Миткова от VI – a клас, взеха почетното първо място в направление картичка, ІV -та група: V- VIII клас. Участието в конкурса имаше за цел, да стимулира въображението на участниците и да насърчи развитието на творческите им умения. Неочаквано за всички нас, те бяха заслужено възнаградени.

  Коледа е и нека доброто продължава!

  Открит урок по БЕЛ в 3.А клас на тема: ,,Коледа е!’’ бе проведен от г-жа Ива Иванчева във връзка с Плана за вътрешноучилищната квалификационна дейност на учителите. За пълноценната подкрепа на учениците със специални образователни потребности и тяхното участие в часа съдейства ресурсният учител г-жа Ася Каменова.

  Третокласниците, усетили духа на Коледа, се потопиха в радостите на празника- да поздравиш, да дариш, да споделиш, да помниш и пазиш традицията. Класът бе разделен на отбори, които показаха отлична работа в екип, като решаваха картинен ребус, направиха коледна разходка по света и разбраха как празнуват Коледа в други страни. Със своите пожелания за мир, сговор, здраве, късмет и благоденствие, украсиха коледната елха.

  Учениците показаха завидни умения за четене, за работа с текст и ориентиране в съдържанието.

  Гости на урока бяха г-жа Калина Иванова – директор на училището и учителите в ГЦДОУД. Ученичка със специални образователни потребности отправи своето послание да бъдем добри един с друг.

  И не може Коледа без коледари, които поздравиха гостите с наричания и песни. Насладата от работата в този час остана за всички.

  В часовете за занимания по интереси учениците от ЦДОУД 5 – 6 клас, с учител в група г-жа Маруся Гаврилова, се подготвиха за предстоящите коледни празници. С много любов, желание и старание, те изработиха сурвачки, свещници, коледни венци и картички от естествени и природни материали.

  Днес, учениците от 2 клас с класен ръководител г-жа Милена Коцилковска и учител в група г-жа Миглена Нинова съвместно с родителите, участваха в забавна коледна работилница. С много любов и сръчност изработиха сурвачки и коледни играчки. Пожелаваме на всички деца много здраве и щастливи мигове през новата година!

  В навечерието на най-светлите християнски празници Коледа и Нова година нашите най-малки възпитаници – първокласниците, съвместно със своите родители и под вещите наставления на своите учители, г-н Ивалин Сълковски – класен ръководител и г-жа Илияна Мончовска – учител в група, си спретнаха една импровизирана арт-работилница за изработване на автентични сурвачки. Инициативата се оказа доста интересна и забавна за малките сръчковци, които научиха с какво се кичи сурвакницата и какво символизира всеки един елемент от нейната богата и пъстра украса. Ние, малките първолаци Ви желаем светли и споделени празвици!

  Учениците от ОУ “Отец Паисий” с. Борован, с ръководител г-жа Грета Йорданова се включиха в празничния месец Декември. В часовете за занимания по интереси, вдъхновени от предстоящите коледни празници децата показаха колко са сръчни. Те сами изработиха коледни венци и картички от естествени материали с много желание и ентусиазъм . Учениците от VI-а и VII-а клас, подариха на любимия си учител-г-жа Евгения Коцовска и директора на ОУ “Отец Паисий”, г-жа Калина Иванова, по един коледен венец изработен от тях. С този мил жест те изразиха своето уважение към тях и повдигнаха коледното им настроение.

  Днес учениците от II клас в часовете по Занимания по интереси с учител в група г-жа Миглена Нинова се включиха в националната награда „Бисерче вълшебно“, категория „Изследователи“. Организатор на Награда „Бисерче вълшебно“ е фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“. Фондацията е неправителствена организация, ангажирана с намаляване на функционалната неграмотност в България. Четохме книгата „Експедиция „Коледни бисквитки“, която много им хареса и единодушно решиха да се включат в онлайн гласуването за нея

  Днес, 24.11.2022 г. в ОУ „Отец Паисий“ с. Борован се проведе викторина- трибой по БДП под мотото: „Правилата на пътя спасяват живот!“. Участие във викторината взеха учениците от VII клас, под ръководството на г-жа Евгения Коцовска, като бяха разделени в три отбора: „Бяло“, „Зелено“ и „Червено“. Трибоят протече в три кръга: Викторина, решаване на онлайн познавателен тест и редене на пъзел.

  Отборите бяха оценявани от жури в състав: Председател: Калина Иванова – Директор на ОУ“Отец Паисий“ с. Борован и членове: 1. Ивалина Николова – младши експерт „ХД“ в общинска администрация – Борован, 2. Йоланта Цолова – главен експерт „БЕООСВ“ в общинска администрация – Борован.

  За отличното си представяне в онлайн теста и набиране на максимума от точки, отборите бяха отличени с Грамота. За цялостното си представяне в трибоя всички участници получиха тениски и шапки с логото на Общината, осигурени от МКБППМН община Борован. На Трето място се класира отборът на червените, Второ място заеха зелените, а абсолютен победител и Първото място спечели отборът на белите.

  На посещение при учениците от начален етап беше инспектор Цветан Бойков от ГД Пожарна безопасност и защита на населението – гр. Враца. Инспектор Бойков запозна малките ученици с тема, свързана с Опасностите при земетресения и мерките, които трябва да предприемат в подобни ситуации. Изказваме специални благодарности на инспектор Бойков за отделеното време и професионално отношение към нашите възпитаници, още повече поласкани от факта, че самият той е наш бивш възпитаник!

  Във връзка с отбелязването на Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 21 ноември, в часа на класа, в темата по БДП учениците от 1 клас, с класен ръководител г-н Ивалин Сълковски и 2 клас, с класен ръководител г-жа Милена Коцилковска премериха своите сили и знания в съревнователна викторина под наслов: „Да бъдем отговорни на пътя!“. Надпреварата протече в пет състезателни кръга, в които малките многознайковци премериха своите знания и умения. След оспорвана битка двата отбора завършиха с равен резултат. В края на викторината и двата отбора се включиха в решаването на онлайн познавателен тест по темата, с които затвърдиха своите знания по БДП и получиха заслужени поздравления и грамоти, връчени от г-жа Калина Иванова – директор на нашето училище.

  Днес, 21 ноември 2022 год., учениците от начален етап отбелязаха „Денят на християнското семейство“. Децата от всеки клас взеха участие с различна инициатива – рецитиране на стихчета посветени на християнското семейство, четене по роли на тематично художествено произведение и драматизация на приказка. За подготовката си ползваха литература от красивия ни библиотечен кът, в който всеки ден малките и големи ученици прекарват известно време през междучасията, разлиствайки и четейки интересните и поучителни детски книжки. Инициативата беше почетена и от г-жа Калина Иванова – директор на нашето училище.

  Учениците от ГЦДОУД – V, VI и VII клас, с ръководители г- жа Маруся Гаврилова и г-жа Грета Йорданова отбелязаха деня на Християнското семейство. Специален гост бе директора на ОУ “ Отец Паисий” с. Борован – г-жа Калина Иванова.

  Семейството е огнище, семейството е крепост, семейството е уют и утеха, то е онова свещенно място, от което никога не си тръгваш и винаги се завръщаш. Семейството е огънят, който винаги ще те топли, колкото и далеко да си от него. Семейството е светлината по пътя, упората, безрезервната подкрепа. Семейството е онова специално нещо, което винаги носиш в сърцето си и мястото, където винаги се чувстваш у дома. Честит ден на християнското семейство ❤️ от 2 клас ГЦДОУД с учител в група г-жа Миглена Нинова.

  Днес, 18.11.2022 година, наш гост-лектор беше госпожа Силвия Коцилковска от Автошкола „ДИГСИ“ гр. Враца. Г-жа Коцилковска изнесе образователни беседа по БДП на тема „Движим се безопасно“ пред учениците от начален етап. Екипът на ОУ „Отец Паисий“, благодари за отзивчивостта, професионализма и добронамереността им за сътрудничество, които проявяват с участието си в обучението на ученици и учители, във връзка с безопасността на движението по пътищата. Silvia KocilkovskaАвтошкола ДИГСИАвтокомлпекс ДИГСИ

  Урок по толерантност, проведен от госпожа Ива Гачовска в група с Факултативни учебни часове по Фолклор на етносите – ромски фолклор – 7.клас и посветен на 16 ноември – международния ден на толерантността. Четирите отбора: „Приятелство“, „Усмивка“, „Сърце“ и „Уважение“ премериха своите сили, знания и умения в пет кръга, изпълнявайки различни задачи, свързани с толерантността. След всеки кръг следваше забавно – състезателна игра. Жури в състав: госпожа Калина Иванова – директор на училището, госпожа Евгения Коцовска – главен учител и ученикът от 6.клас- Александър Цветомиров –- председател на ученическия парламент, оценяваха изпълнението на задачите и игрите. Директорът – госпожа Калина Иванова, накрая обяви класирането и връчи на всички участници награди.

  На днешния 16 ноември за поредна година учениците от нашето училище се включиха в отбелязването на Международния ден на толерантността. Празникът започна с представяне на презентации и песни за приятелството, които течаха през целия ден във фоайето на училището. В изрязани от картон цветни форми на ръчички и сърчица учениците споделиха своите пожелания за разбирателство, любов и мир между всички хора. Разкази за добротата, подкрепата и приемането на другия бяха част от инициативата. Напрегнатият живот прави хората по-стресирани, по-агресивни и толерантността е важно качество, защото ние всички сме различни и трябва да се приемаме такива. Трябва да се отнасяме с разбиране към всеки и към различното около нас. Да се опитаме да се поставим в обувките на другия, за да го разберем.

  В специално обособен кът всеки ученик можеше да стане съавтор на ,,Книгата на толерантността’’, като напише своето позитивно послание.

  На днешната дата – 9 ноември, се навършват 142 години от рождението на Йордан Йовков. Учениците от 2а клас с учител в група г-жа Миглена Нинова се запознаха с биографията на автора и с едно от произведенията му „По жицата“ – мъдра притча за човешката болка и разбиране, и послание, че в добротата, надеждата и братската любов и съчувствие се крие пътят към спасението и доброто. След това учениците си направиха лястовички с пожелание за здраве и вяра!

  Работа с природни материали в часовете за занимания по интереси в сборна група 5 -6 клас с учител в група Маруся Гаврилова.

  Занимания по интереси в ГЦДОУД – 1 клас, с учител в група г-жа Илияна Мончовска, на тема: „Златна есен“.

  Днес – 1 ноември, отбелязваме Деня на народните будители – празник, дошъл от сърцата на българите в знак на благодарност и уважение към хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение.

  На 27.10.2022г. в ОУ „Отец Паисий“ се проведе инициатива по Национална програма „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“ на тема: „Съвременните будители“. На срещата-разговор с учител от ромски произход г-жа Илияна Мончовска – учител в нашето училище разказа на учениците и техните родители, че без значение какъв е етническият произход човек, когато се учи упорито, полага усилия и не се отказва да преследва мечтите си – той винаги успява.

  Реализиран проект по ПУДООС! Тема на проекта: „ОБИЧАМ ПРИРОДАТА – И АЗ УЧАСТВАМ“.

  Конкурс за компютърна рисунка, посветена на деня на информационното общество и европейската седмица на програмирането, проведен с учениците от прогимназиален етап. Честито на победителите: Джили Албенова Горанова – 5. клас, Нина Ивайлова Тодорова – 6. клас и Таня Петрова Христова -7. клас!

  Днес на гости на учениците от 2″а“ и 3″а“ клас в нашето училище бе инспектор пътен контрол в РУ Бяла Слатина – Цветан Митов. Той припомни на учениците правилата за движение по пътищата, отговори на много въпроси и отбеляза, че всички трябва да сме отговорни участници в пътното движение. За най-любопитните имаше и демонстрация на ситуация за проверка на водачи за употреба на алкохол.

  Кулинарна работилница: „Да съхраним даровете на есента“ – инициатива с учениците от прогимназиален етап, посветена на ROMA PRIRE – ден на ромската гордост и култура. Под ръководството на госпожа Ива Гачовска днес учениците направиха традиционна туршия с есенни зеленчуци, запознаха се със същността на празника ROMA PRIRE и избраха членовете на ученическия парламент на училището с председател Александър Цветомиров от 6.клас. Гост на изявата и активен помощник на учениците в приготвянето на пъстрите буркани със зимнина бе и директорът на училището – госпожа Калина Иванова.

  Днес, 30.06.22 г. на прага на ОУ “ Отец Паисий“ с. Борован се състоя тържествено изпращане на нашите седмокласници. Двадесет и три момчета и момичета отправиха своя поздрав и благодарности към своите учители, като благодариха за прекрасните мигове и съкровени трепети изживяни заедно, и за научените ценни уроци по човечност, доброта и житейски мъдрости.

  Г-жа Нели Найчова – директор на училището връчи грамоти на изявени седмокласници. Пожелания за много здраве и много успехи в учението и в живота отправи и класния ръководител г-жа Наташа Димитрова!

  Днес, 17.VІ.2022 год. с мило тържество изпратихме нашите четвъртокласници, които получиха своите удостоверения за завършване на начална образователна степен.

  „На раздяла“

  Ще ме запомните ли , мои ученици,

  тъй както аз до сетния си час

  ще пазя спомена за ясните зеници

  на всеки от обичния си клас.

  А сякаш вчера бе оная първа есен,

  когато под окъпан в слънце небосвод

  при мен дойдохте с цветенце и песен,

  дойдохте – да ми вдъхнете живот.

  В гласчетата кат медени звънчета

  невинното ви детство отлетя.

  Къде се дяна шумната ми чета

  с букварчето и трудните числа?

  Нима това са същите ръчички,

  занизали за първи път слова,

  главиците, приведени над срички?

  Ах…, колко мило и далечно е това…

  А днес, звънче последно мили ученици,

  налива сълзи в моите очи.

  Отлитате, обични мои птици –

  светът ви чака, плувнал във мечти.

  На добър час, разрошени косици,

  тръпчинки мили, свидни личица!

  Пред мен, порасли ученици, в сърцето ми, останали деца!

  Ивалин Сълковски – класен ръководител.

  По повод 1 юни – Денят на детето, нашите най-малки възпитаници – учениците от начален етап бяха изненадани от театралната постановка – мюзикъл „Приказка за водата“, представена от „Симфониета“, гр. Враца.

  Днес, 1 юни – Денят на детето, нашите лъчезарни и любознателни първокласници завършиха своята първа учебна година в училище! Пожелаваме им весела лятна ваканция, изпълнена с много игри и забавления!

  Успешно завършване на учебна 2021-2022 година за учениците от 3а клас. Браво, деца

  Днес, 31.V.2022 г., учениците от ГЦДОУД – 4 клас, с учител в група г-жа Илияна Мончовска, в часовете за занимания по интереси твориха и се забавляваха в качеството си на малки кулинари. На помощ им се притекоха г-жа Евгения Коцовска и г-жа Ива Гачовска, както и няколко майки-наставнички на бъдещите мастър-шефове. Накрая всички си хапнаха задружно вкусно приготвените от тях сандвичи и плодови салатки.

  Последният учебен ден на изтичащата учебна година за учениците от I ,II и III клас, премина с много песни, забавления и рисунки, като част от проектната дейност: „Здравей, лято!“.

  На 31 май, учениците от ЦДОУД – 5 клас, в часа за занимания по интереси отбелязаха Световния ден без тютюнопушене. Чрез презентация и беседа те се запознаха с последиците от вредния навик.

  Днес, 30.V.2022 год., в часа на класа учениците от 4 клас проведоха необичаен урок по Родолюбие.Часът се проведе в класната стая на старото килийно училище в двора на местната църквата „Свети Николай“. Учениците Стефан Димитров, Деница Димитрова, Вилиана Христова и Велислава Крумова представиха кратък театрален етюд с работно заглавие „Разкажи ни дядо“, а класният ръководител, г-н Ивалин Сълковски запозна децата с неизвестни за тях факти за училищното и църковно дело в село Борован от най-стари времена. В края на урока децата посетиха и църковния храм, запалвайки по свещичка за здраве, сполука и благоденствие. P.S. Изказваме своите най-искрени благодарности за съдействието и гостоприемството на отец Георги и неговия послушник Валери.

  Поздравления за Гергана Красимирова Маринова, ученичка от 3а клас, спечелила 2-ро място на XVIII областен конкурс за детска рисунка “ Ние- децата“.

  По традиция и на днешния 24 май – Ден на славянската писменост и култура се състоя тържествена манифестация и празничен концерт, в които се включиха всички училища и детски градини на територията на община Борован. Кметът на община Борован прочете тържествено слово и връчи на заслужили учители от общината традиционния приз „Учител на годината“.

  Днес 23.05.2022 г., часовете за заниманията по интереси в V клас – ЦДОУД, с учител в група Маруся Гаврилова, бяха посветени на най-българския празник – 24 май. Чрез презентация учениците се запознаха с историята на празника и делото на светите братя Кирил и Методий. Групата беше разделена на отбори, носещи имената на учениците на светите братя.Те изпълниха с интерес поставените им задачи – редиха пъзел с лика на Кирил и Методий, изработиха книжка за празника, подредиха правилно от отделни редове Българският всеучилищен химн, написаха с букви от глаголицата имената на светите Седмочисленици. В състезателната игра между четирите отбора за бързина и вярност, спечелиха отборите с капитани Ивайло Калинов и Александър Данаилов. Всички участници от двата отбора победители бяха наградени. Със стихотворението Ръката на учителя учениците поздравиха своите учители, които присъстваха на изявата. Гости на заниманията по интереси бяха родителите, които взеха участие в беседата на тема: „Как ние като ученици празнувахме 24 май“ и почерпиха учители и ученици с приготвени от тях лакомства.

  Детските таланти се състезаваха в две категории: Изпълнение на българска народна песен; Изпълнение на българска забавна песен;Участниците бяха оценявани от жури в състав: Председател: Илиян Донкова – Зам.Кмет на Община Борован 1.Йорданка Каменова – ОУ – Добролево 2.Пенка Гецковска – ОУ – Малорад3.Мима Иванова – ОУ – Борован4. Анита Иванова – директор ЦПЛР.

  Днес се проведе традиционният детски фестивала „ Боровански врабчета- 2022г.“ под патронажа на кмета на община Борован инж. Десислава Тодорова.

  Голямата награда на фестивала – Мая Александрова Барован– ОУ „ Отец Паисий“ с. Борован.

  По случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, учениците от 1 клас с учител в група г-жа Миглена Русинова посетиха Читалище „Цани Иванов“, с.Борован. Благодарим за любезното съдействие на г-жа Петя Костовска.

  Днес, на 19.05.2022 г. в училищния двор на нашето училище се проведе състезателна игра с образователен характер между родителите и учениците в ЦДОУД – сборна група от VI и VII клас с ръководител г-жа Грета Йорданова! Темата на инициативата бе “Супер родители” . Името на инициативата и игрите бяха изцяло дело на учениците. Те сами нарисуваха поканите за събитието в часовете по занимания по интереси. Всеки един ученик създаде въпрос свързан с предстоящия празник 24 май. Първата игра , в която активно участие взеха родителите, учителите и директора, г-жа Нели Найчова. Възпитаниците бяха подготвили и здравословна кръстословица.Родителите я решаваха , а учениците от двата отбора се надяждаха с плодове и зеленчуци. Ученичката от VII a клас, Деница Данаилова влезе в ролята на съвременен Паисий, като прочете своята вълшебна приказка . Децата бяха подготвили благодарствено отличие “ Супер родители”, което получиха родители и учители, защото семейството е ценност, пример, понятие, което включва и учителя. А ръководителят на групата в ЦДОУД, подари на учениците топка, която да е спътник в спорните дейности. Деца, родители и учители, оставиха подписа си върху топката за спомен.

  Днес 18.05.2022 г. бе проведен финалния мач на Общински турнир по футбол за ученици, който беше под мотото „НЕ НА НАСИЛИЕТО И АГРЕСИЯТА – 2022 г.“ Турнирът е част от майските културни и спортни празници в Община Борован. Като победители в турнира безспорно се класираха учениците от ОУ “Отец Паисий“ с. Борован. Всички участници в турнира бяха наградени от инж. Десислава Тодорова. Зам. кмета Илияна Докова също присъства на награждаването, а състезателите бяха наградени със златни, сребърни и бронзови медали, купи и грамоти за I ,II и III – то място, футболни топки за всеки отбор и тениски под наслов „НЕ НА НАСИЛИЕТО И АГРЕСИЯТА – 2022 г“. инж. Десислава Тодорова поздрави всички участници в турнира за достойното представяне и им пожела : „ Всички ние ви благодарим за всеотдайността и любовта към спорта, които показахте тук на стадион „Торпедо“ с. Борован, бъдете все така толерантни и дисциплинирани един към друг. Запазете хубавите спомени от този спортен празник. От все сърце ви пожелавам здраве, дръзки мечти и сили за да ги достигнете.“

  Как спортуват заедно ученици, родители, учители и приятели на ОУ,,Отец Паисий’’ с. БорованДнес в двора на училището учениците от 1 клас с невероятен ентусиазъм и вълнение се включиха в спортно състезание по повод честването на Деня на българския спорт. Инициативата, събрала заедно ученици, учители и родители, премина под мотото ,,Заедно можем повече’’. Малките спортисти демонстрираха отлични двигателни умения, бързина, смелост и сръчност. Гости на събитието бяха треньорът по борба Димитър Найденов и негови ученици от Спортно училище ,,Св. Климент Охридски’’ град Враца. Господин Найденов разказа какво представлява спортът борба, а учениците му показаха любими хватки. Включиха се и в скачането с чували заедно с децата, учителите и родителите. Наравно с всички в състезанието участваха и две деца от групата за допълнителна подкрепа. Празникът донесе много емоционални преживявания на децата, а накрая всички получиха грамота и лакомства. ПОЗДРАВЛЕНИЯ за участниците, които показаха възможности, борбен дух и вложиха много усилия.

  В състоялия се областен кръг на Национално състезание по БДП, проведено на 14.05.2022г. в СУ „Козма Тричков“ гр. Враца нашият отбор в състав: Деница Данаилова – 7 клас, Васко Митков – 6 клак, Ребека – Рая Миткова – 5 клас и Александър Данаилов- 5 клас спечели заслужено почетното трето място. Ръководител на отбора бе г-жа Евгения Коцовска – главен учител на нашето училище.

  Днес, 13.05.2022 г. бе проведена информационна кампания по Проект BG05M20P001-2.011-0001 „Подкрепа за успех“ : „ИМАМ ЕДНА МЕЧТА: ДА УЧИМ И ЖИВЕЕМ ЗАЕДНО“ . Г-жа Ива Гачовска представи презентация на тема: Подкрепа за успешно бъдеще – „Бъдещето зависи от избора“, с която запозна родителите с дейностите на училището насочени към кариерното и ранното професионално ориентиране на учениците. Образователният медиатор г-жа Снежана Карамелска запозна учениците и техните родители с брошурата „Моят избор“ за ползата от образование и как да се мотивират децата и родителите да бъдат успешни в образованието.

  Днес в часа по организиран отдих и спорт, учениците от 1 клас с учител в група за ЦДОУД – г-жа Миглена Русинова танцуваха и много се забавляваха, но и премериха сили в някои състезателни игри. В края на часа директора на училището г-жа Нели Найчова връчи на учениците грамота и купа за активното им участие.

  Днес ученици от нашето училище взеха участие в лекоатлетически крос. Домакин на спортното събитие бе ОУ ,,Св. Св. Кирил и Методий’’ с. Добролево. Спортната изява бе възможност нашите ученици да заявят физически възможности, дух, спортсменство. Най- добрите получиха медали и грамоти от инж. Десислава Тодорова, госпожа Илияна Донкова и директора на училището госпожа Калина Иванова. Спечелихме две първи, едно второ и едно трето място при възрастова група 5, 6 и 7 клас.Категория момичета:1 място- Ребека- Рая Миткова от 5 клас; 2 място- Венцеслава Райкова от 5 клас.Категория момчета: 1 място- Костадин Георгиев от 6 клас; 3 място- Васко Митков от 6 клас.Достойно представяне и класиране! Поздравления, момичета и момчета!

  Празници много, но най-големият празник в първи клас е Празникът на буквите. Днес най-малките ученици – първолаците от нашето училище с класен ръководител г-жа Милена Коцилковска и г-жа Миглена Русинова – учител в група, проведоха своето тържество под надслов: „Ние вече сме грамотни!“. Гости на тържеството бяха г-жа Нели Найчова – Директор на ОУ“Отец Паисий“, с.Борован и г-жа Десислава Тодорова – Кмет на община Борован. Малките ученици пяха песни, рецитираха стихове за буквите и показаха, че с положения труд през учебната година, те вече са грамотни. Мили първокласници, винаги помнете, че слънцето огрява хора, планини, морета и всеки кът на нашата земя, книгата огрява душите на хората – там където слънчевите лъчи не могат да проникнат!

  Учениците от ЦДОУД – 5 клас, с ръководител в група Маруся Гаврилова в часовете за занимания по интереси изработиха декоративни моливници от отпадъчни суровини и природни материали.

  С пожелание за здраве, благополучие и светли Великденски празници. Нека има Мир и Любов в сърцата ни!

  Всички очакваме с нетърпение Христовото Възкресение! Учениците от групата за занимания по интереси „Природата около нас“ се запознаха с обичаите и символите на настъпващите празници – Лазаровден, Цветница и Страстната седмица. Сръчковци от шести клас изработиха тематична украса от природни материали.

  Осми април е Международният ден на ромите. Предложен е като такъв от Международния ромски съюз (Romani Union) през 1971 г., а от 1992 г. е признат и от ООН и Съвета на Европа. На този ден почитаме паметта на половин милион роми, избити по време на Втората световна война, когато нацистите прилагат системен Холокост и спрямо ромите. В провеждането на Националната кампания „Имам една мечта: да учим и живеем заедно“, посветена на този ден и  администрирана от Център  за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“- гр. Велико Търново, се включи и нашето училище, защото е част от мрежата училища „Всеки ученик ще бъде отличник“. Представяме Ви филма „Слънцето свети еднакво за всички“, кадрите на който показват моменти от дейностите на групата с Факултативни учебни часове по Фолклор на етносите – Ромски фолклор в 6.клас и инициативи с паралелките от прогимназиален етап, отбелязващи международния ден на ромите. Учениците рисуваха ромското знаме  и на хартия, и в програма Paint, упражниха уменията си по музика като изписа нотите на ромския химн „Джелем, джелем“, направиха презентации, свързани с 8 април. Последните часове на класа,  преди пролетната ваканция, също бяха посветени на празника и на толерантността между ромския и българския етнос и взаимното уважение на културите и традициите на двата етноса. В тези часове се разгледаха тематични презентации, филмът „Отивам в Италия“, четоха се стихове на българския поет от ромски произход Усин Керим.  Най- добрите рисунки и красиво изписани ноти учениците подредиха в постер

  Днес нашите малки първокласници, с класен ръководител г-жа Милена Коцилковска имаха интересен час по Родинознание на тема: „Да отгледаме растение“. Малките сръчковци с интерес се запознаха с основните части на растението и засадиха своите цветя! Сега с нетърпение ще чакаме те да цъфнат и да се насладим на тяхната красота.

  В нашето училище екологичното възпитание е вече традиция. Групата за занимания по интереси „Да опазим природата“ с ръководител Госпожа Ива Иванчева проведоха урок посветен на Световния ден на водата. Гост бе директора на училището госпожа Нели Найчова.По нетрадиционен начин, чрез образователен филм, презентация, практически задачи и опити учениците научиха интересни факти за водата и нейното значение.

  В днешния слънчев ден ние, учениците от 4 клас с класен ръководител г-н Ивалин Сълковски засадихме декоративно дърво от вида „Златен дъжд“ в училищния двор, точно под прозорците на класната ни стая. Нека това дърво расте така, както ще растем и ние, и бъде мил символ и скъп спомен от завършването ни на начална образователна степен. А когато един ден след години минем покрай училищния двор с гордост и умиление си кажем: – Това е нашето дърво, което засадихме заедно с моите съученици в далечната 2022 година.

  Отново е 22 Март – денят на патронния празник на нашето училище. Всички ние, учители и ученици, днес отдаваме своята почит към патронът ни – Отец Паисий Хилендарски и отбелязваме 202 години от създаването на училището и образователното дело в Борован.Поздравителни адреси по случай празника на училището връчиха инж. Десислава Тодорова – кмет на община Борован, г-жа Лорета Колева – Началник на РУО гр. Враца, инж. Десислава Василева – директор на ПГ по автотранспорт с. Борован.Датата бе отбелязана с празничен концерт поднесен от нашите ученици.

  С настъпването на пролетта идва и пробуждането на природата. Времето се променя, настройваме се за нов сезон. Превантивно, трябва да заредим организма с полезна хранителни вещества, защото те са основа за доброто ни здраве. През изминалата седмица с учениците от V a клас в часовете по технологии и предприемачество, се запознахме с ползите и полезностите на супер храните. Как да ги обработваме, за да запазят своите витамини и минерали, как да започнем старта на деня със здравословна закуска. Учениците сами се заеха да направят пълноценна храна, подходяща за училищната среда.

  По традиция и днес – 14.03.2022 г., както всяка година отбелязахме Деня на числото „пи“. Г-жа Коцовска – учител по математика, проведе тематичен учебен час със състезателен характер с учениците от 6 клас. Двата отбора в класа премериха сили в решаването на задачи с използването на числото „пи“. Учениците разгледаха презентация с любопитни факти и данни по темата и подариха стикери на всички учители в училище, за да ги направят съпричастни към датата на отбелязване на международния математически ден.

  По случай най-светлия и мил празник – 8 март, който си остава в съзнанието на малки и големи, като празника на мама в часовете за занимания по интереси в група за ЦДОУД учениците от VI a и VIІ a клас, с учител в група – г-жа Грета Йорданова изработиха поздравителни картички за празника на жената. Картичките занесоха у дома, за да изненадат своите мили майки, любими баби и по-големи каки.

  „… Българийо, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха и твойто име само кат мълвяха, умираха без страх.“

  В навечерието на 3 Март – националният празник на република България с тържествено утро отбелязахме 144-та годишнина от освобождението ни от Османска власт.

  И тази година в очакване на 1 март и баба Марта учениците от нашето училище изработиха пъстри мартенички в часовете за занимания по интереси, с които окичиха дърветата в двора на училището и се включиха в инициативата на общината да окичат дърветата пред общината в центъра на селото. Най-малките ни възпитаници – учениците от начален етап посрещнаха баба Марта с пролетни стихчета и песни, а тя от своя страна в знак на благодарност ги закичи с мартенички бели и червени за здраве и късмет, за да са бели и червени, румени и засмени!

  Баба Марта бързала,мартенички вързала,на момиче и кокиче, на момче и на дръвче!Учениците от 5 клас ЦДОУД, в занимания по интереси с госпожа Маруся Гаврилова, с желание изработиха мартеници, символ на мир и любов, на здраве и щастие.

  Всяка година последната сряда на февруари е известна като „ Ден на розовата фланелка“ или „ Ден за борба с тормоза в училище“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция. И днес всички ученици и учители от ОУ „ Отец Паисий“ казаха „ Не на тормоза в училище“ обличайки се с розови фланелки и шалчета. В беседи, разговори и презентации се обсъдиха проблемите за тормоза в училище, толерантността и доброто. Учениците с много ентусиазъм се включиха в инициативата: изработиха постери и картички, рецитираха стихове и пяха за приятелството. Директор на училището, г-жа Нели Найчова призова учениците да бъдат позитивни и да отворят сърцата си за доброто и красотата.

  Днес учениците от 2 клас с учител в група Марина Гойлашка казаха “Не на тормоза в училище”. В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за необходимостта да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение. В работа по групи учениците разгледаха агресивното и приятелско отношение и получиха по едно розово сърчице.

  Днес нашето училище отбеляза 149 години от Обесването на Апостола на българската свобода – Васил Левски. Учениците от 6 клас с класен ръководител г-жа Ива Гачовска и учител в група ЦДОУД г-н Цветан Цолов представиха поетичен рецитал под наслов: „149 години безсмъртие“, изработиха тематични постери и картички, посветени на Левски, а ученичката от 5 клас Венцеслава Райкова изпълни песен, посветена на Апостола.

  Днес учениците от 2 клас с учител в група Марина Гойлашка изработиха триизмерна апликация и картичка посветени на 149 години от гибелта на Васил Левски. Поклон, Апостоле!

  Учениците от група ЦДОУД – 4 клас, с ръководител в група г-жа Илияна Мончовска в часовете за занимания по интереси изработиха тематични рисунки и 3D-макети на Апостола на свободата – Васил Левски, по случай 149-та годишита от гибелта му.

  В очакване на Коледа, учениците от 3 „а“ клас с класен ръководител г-жа Мима Иванова, 3 „б“ клас с класен ръководител г-жа Калина Иванова и учител в група г-жа Първолета Бошкова, показаха своите артистични умения и способности. Децата се забавляваха с много песни, танци, новогодишни стихчета, коледни викторини и коледна томбола разбира се.

  През изминалата седмица нашето училище получи неочакван предколеден подарък. Г-жа Силвия Велковска и г-жа Люба Даскалска подариха разнообразна ученическа и художествена литература за обогатяване на училищната библиотака.

  Коледен дух завладя най-малките ученици от нашето училище – първокласниците. Те, заедно със своите учители-г-жа Милена Коцилковска и г-жа Миглена Русинова изнесоха вълнуващо представление, с което показаха своите танцови, творчески и рецитаторски умения. Гост на милото тържество бе директорът на училището, г-жа Нели Найчова. Накрая всички деца получиха подаръци от Дядо Коледа. Да им пожелаем здраве, късмет и много положителни емоции през новата 2022г.

  Нашите жизнерадостни второкласници, с класен ръководител г-жа Ива Иванчева и учител в група г-жа Марина Гойлашка участваха в мило коледно тържество, в което по интересен и забавен начин представиха традициите свързани с Бъдни вечер и Коледа.

  Сръчните ръчички на децата от 1 „а“ клас с класен ръководител г-жа Милена Коцилковска и учител в група г-жа Миглена Русинова, си направиха коледни къщички, чорапчета и шапчици! Вече сме в очакване на Дядо Коледа!

  Предколедни дейности в часовете за занимания по интереси в група ЦДОУД – 5 клас, с учител в група Маруся Гаврилова.